Гадання на Андрія

Гадання на Андрія

У давнину, коли приходив вечір у переддень свята Андрія, дівчата збиралися у просторій оселі. Приходили тільки неодружені дівчата, хлопців на це дійство не пускали. Окрім веселих розмов, забав та розваг традиційним ритуалом на андріївських вечорницях було гадання. І більшість дівочих гадань на Андрія могли дати відповідь на багато питань: чи вийде дівчина заміж, хто стане її судженим, коли буде весілля та чи буде вона щаслива у шлюбі.

А що ж робили хлопці, коли дівчата не доспукали їх до гадань? Веселі гуляння із жартами і різноманітними витівками – ось головні парубоцькі заняття цього вечора. Розсідалися по світлиці господині, яка приймала вечориці у себе, і тоді розпочиналися забави, співи. Починалося все із цікавих історій, які переказували хлопці, поки деякі дівчата з господинею накривали на стіл.

І кульмінацією Андріївських вечорниць завжди було кусання калити – коржа із діркою посередині, який символізує сонце. Ось і дівчата з хлопцями у Гніванському професійному ліцеї спробували поворожити собі на майбутнє.